We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Game changer March 18, 2014

Filed under: Family — visitor74 @ 12:10 am

So, my status has been upgraded a while ago. I am now a father. A person with another huge responsibility. A father. An abba, Abah, walid, daddy, papa. Selepas hampir 12 tahun kahwin, tidak boleh tidak, sudah ada rasa aku tidak akan dapat anak. Aku dah terima mungkin itulah nasib aku. Pada aku, itulah ketetapan Allah. Tidaklah aku tidak redha dengan nasib sebegini. Dari dulu lagi, semasa baca Quran, aku dah jumpa ayat 59 & 59 surah Waaqiah.

أَفَرَأَيْتُم مَّا تُمْنُونَ

(Mengapa kamu masih berdegil?) Tidakkah kamu memikirkan keadaan air mani yang kamu pancarkan (ke dalam rahim)?

أَأَنتُمْ تَخْلُقُونَهُ أَمْ نَحْنُ الْخَالِقُونَ

Adakah kamu yang menciptakannya atau Kami yang menciptakannya?

Dari ayat itu, aku faham dan terima bahawa kejadian dapat anak atau tidak, terletak pada tangan Allah. Bukan pada usaha kami suami isteri. Walaupun kami telah melakukan apa yang sepatutnya untuk mendapatkan anak, tapi Allah yang tentukan. Walau orang lain tanya macam-macam, aku buat tak kisah.

Tidak pernah aku salahkan isteri aku dan keadaan kesihatannya yang tidak berapa baik. Aku redha. Dia sakit pun bukan dia yang buat. Buat salah dia. Some people tend to blame her. Like she have a choice. Like she can control it. Padahal sakit, ajal dan maut semuanya di tangan Allah. Alhamdulillah, pemahaman aku tentang perkara ini tidak pernah strain our relationship because of the fact that we don’t have a baby. It is not a deal-breaker. I know she worries about me. But it’s quite unfounded. I’m more concerned about her. Most man would like to have a child. But ALL women would want one. And for a long time, she was not blessed with that. I know that she felt alone. Her innate motherly feeling is not spent on a baby.

We had three miscarriages. Each time, I thought that it’s the one. After the third time, it tend to put down our hope. I’m not lying, it was very hard on me when we had those miscarriages. I’ve already spoken to the baby inside the womb, made this blog to document the events that transpired during those times – so that when I’m old or I’m gone, he/she can refer to it to see what’s been happening during those time that she grew up and I can’t talk to her; I’ve imagined what he/she would look like, things like that.

The fact that my wife can conceives, shows that she is not barren. Just that there’s a bit of a tweak inside the biology of the womb that made it not possible for the baby to grow.

Dalam masa kami tidak dapat anak, kami telah terus berusaha macam-macam cara. Dari segi pemakanan, jumpa doktor pakar, berdoa, exercise dan macam-macam lagi. Cuma aku tak pergi jumpa bomoh, ustaz itu dan ini, Darul Syifa’ atau Darul mana-mana. Sebab aku tidak percaya dengan amalan-amalan mereka. Memang banyak yang percaya dan suruh kami pergi. Tapi kami tak pergi. Tentu mereka hairan kenapa kami tak pergi. Pada mereka, kami memang ada masalah, maka pada mereka kami patut pergi. Mungkin dah ramai dah yang dapat anak dengan jumpa mereka-mereka itu. Mungkin kepada yang nasihat kami untuk pergi, rasa macam kami tak mahu anak pula.

Aku rasa aku kena jelaskan di sini kenapa kami tak pergi. Aku tak kenal orang-orang yang mereka cadangkan itu. Aku bukan tak biasa dengan amalan-amalan perubatan sebegini. Rasanya, memang dari aku muda belia, sudah ada minat untuk belajar ilmu perubatan alternatif. Sebab itu aku ada belajar Hand Acupuncture, Reiki, Ilmu Gerak, Ilmu perubatan sufi, Tibbun Nabawi, amalan itu ini dan mungkin ada beberapa lagi yang aku dah lupa. Aku suka untuk mengubat orang. Entahlah kenapa. Nak jadi doktor, tak pandai sangat. Boleh belajar alternatif Medicine jer. Jadi bukan aku tak tahu amalan-amalan sebegitu. Aku pun suka baca ayat-ayat Quran. Suka nak tahu ayat ini boleh buat apa, ayat itu apa hikmatnya. Tapi itu semua bukanlah yang diajar oleh Nabi dan Islam. Tidak ada dalil yang sahih. Kalau ada pun, ianya dari pengalaman manusia. Ada yang jadi dan ada yang tidak. Tapi selepas aku belajar sekarang, aku tahu bahawa cara-cara itu ada yang salah. Panjang kalau nak cerita di sini. Hatta, yang dipanggil Darul Syifa’. Ini mesti ramai nak marah aku ni bila aku cakap macam ni.

Aku pun sudah lama berkecimpung dalam ilmu agama. Aku suka mendalami ilmu. Dengan ilmu gerak, tarekat, sufi dan bacaan-bacaan lain. Memang aku suka. Dari muda lagi. Kerana aku hendak tahu. Aku lain dengan orang kebiasaan. Ramai suka tengok bola, main game, dengar lagu dan sebagainya, tapi aku luangkan masa dengan membaca. Cari orang untuk belajar macam-macam. Waktu itu, aku pun suka sangat dengan self-improvement thingy. I was quite good at it.

Cuma ada sekali, masa dengan mak mertua, semasa kami Melaka, dia ajak pergi Perigi Hang Tuah. Aku ingat nak lawat sahaja, tapi rupanya dia suruh minum air perigi itu untuk doa dapat anak. Semoga Allah ampunkan kelemahan aku untuk menolak. Itu semua syirik.

Alhamdulillah, Allah telah beri aku kenal seorang ustaz yang mengajar tafsir Quran. Beliau telah pernah dijumpai orang yang tidak dapat anak. Dia telah nasihatkan mereka dan telah berjaya. Pertamanya, dia mengajar mereka dengan ayat dari surah Waqiah di atas. Apabila dibaca ayat diatas, ada doa yang kita boleh bacakan. Selepas kita baca: أَفَرَأَيْتُم مَّا تُمْنُونَ dan kemudian kita baca: أَأَنتُمْ تَخْلُقُونَهُ أَمْ نَحْنُ الْخَالِقُونَ, kita kena faham bahawa itu adalah statement yang memerlukan jawapan dari kita. Kerana Allah bertanya dalam ayat itu. Kau yang buat atau Aku yang buat anak kau itu? Maka hendaklah kita menyatakan bahawa Allah lah yang buat. Maka, kita jawap: bal, Anta ya Rabb! Bahkan! Engkaulah ya Allah!

Selepas kita cakap macam itu, maka kita berdoalah kepada Allah: Ya Allah, apalah kiranya jika kau memberikan kepada aku seorang anak. Tambahlah dengan doa-doa yang sepatutnya. Saya akan memuji Allah dahulu: saya katakan: Ya Allah, Engkaulah yang menjadikan alam ini, Engkaulah yang menjadikan seluruh makhluk, apalah kiranya jika kau memberikan aku seorang anak yang soleh, anak yang pandai, yang bijak, yang sihat yang menggembirakan hati kami. Itulah lebih kurang doa saya. Alhamdulillah, tak lama selepas saya amalkan doa sebegitu, Allah telah kurniakan anak kepada saya.

Maknanya, ustaz itu hanya ajar ‘cara berdoa’ kepada kita dan kita buat sendiri. Sesungguhnya memang lah senjata orang mukmin adalah doa. Cuma kalau kita doa dah lama tapi tak dapat, mungkin ada kurang dengan cara doa kita itu. Jadi kena belajar.

Tapi, bukan itu sahaja doa saya. Ada lagi. Iaitu mengambil sunnah dari doa Nabi Zakaria. Doa Nabi Zakaria itu ada dalam surah Maryam.

إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ نِدَاءً خَفِيًّا
(Ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada tuhannya dengan doa permohonan secara perlahan.
– Ini bermakna, dalam berdoa itu kita kenalah bersungguh-sungguh tapi dalam nada yang perlahan. Nada memohon betul-betul dengan Allah. Mengharap pertolongan dari Allah. Kita beritahu kepada Allah bahawa kita tidak ada tempat lain hendak meminta kecuali kepada Allah sahaja.

Jadi, bukanlah saya jadikan ayat Quran sebagai amalan azimat yang dibaca berkali-kali seperti yang dibuat orang. Mereka baca berkali-kali tapi bukan mereka faham apa yang mereka baca.

Husna anak Abba….

Tak tahu bilakah anak abah ni akan dapat baca kata-kata abah ni. Abah tak pandai menulis, jauh sekali memberi nasihat. Tapi Abah buat blog ni bila ibu mula mengandung dulu beberapa tahun yang lepas. Abah nak tinggalkan pesanan buat anak-anak abah. Abah tak tahu bila abah akan pergi …. Takut abah tak sempat nak pesan kepada anak-anak abah. Jadi abah nak pesan dalam blog sahaja. Sebab abah teringat pesan Nabi Yaakub kepada anak-anaknya dalam surah Baqarah:

أَمْ كُنتُمْ شُهَدَاءَ إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ إِذْ قَالَ لِبَنِيهِ مَا تَعْبُدُونَ مِن بَعْدِي قَالُوا نَعْبُدُ إِلَٰهَكَ وَإِلَٰهَ آبَائِكَ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ إِلَٰهًا وَاحِدًا وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ

(Demikianlah wasiat Nabi Yaakub) Kamu tiada hadir ketika Nabi Yaakub hampir mati, ketika ia berkata kepada anak-anaknya: “Apakah yang kamu akan sembah sesudah aku mati?” Mereka menjawab: “Kami menyembah Tuhanmu dan Tuhan datuk nenekmu Ibrahim dan Ismail dan Ishak, iaitu Tuhan yang Maha Esa, dan kepadaNyalah sahaja kami berserah diri (dengan penuh iman)”.

Abah harap anak-anak abah ada ilmu agama. Tahu apa yang patut dibuat. Jangan hanya ikut-ikut orang sahaja. Jangan ikut nafsu sahaja. Dunia sekarang amat susah nak menjaga agama. Banyak sangat dugaan. Banyak sangat pendapat. Masyarakat pandang kalau dah mengucap, dah boleh masuk syurga. Kata macam-macam perkara yang bukan diambil dari agama. Abah takut anak-anak abah pun terpesong. Abah takut anak abah tidak ada ilmu.

Abah harap abah boleh beri ilmu pengetahuan agama pada Husna. Tapi bila Husna dah besar, abah pun dah tua – itupun kalau abah ada lagi. Maka abah ambil kesempatan ini untuk bercakap-cakap dengan Husna.

Husna tahu tak? Dulu Abah takut juga untuk dapat anak. Sebab abah rasa abah tak layak nak mendidik anak. Macam juga abah tak suka kalau cikgu Sekolah dan pensyarah universiti tak pandai mengajar. Abah cakap dalam hati, kalau tak pandai mengajar, tak payah lah mengajar…. Tapi apa kan daya, Allah dah tanam dalam diri manusia untuk ada keinginan nak dapat anak. Itulah kelangsungan kehidupan dalam dunia. Kalau semua orang tak usaha nak dapat anak, bagaimana zuriat manusia akan bertambah?

Maka, ketahuilah Husna, bahawa nota-nota dalam blog ini adalah untuk Husna baca dan amalkan. Husna baca yer? Sehingga bertemu kembali. I love you so much.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s