We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Dalam Mihrab Cinta – Book review May 27, 2013

Filed under: Books — visitor74 @ 5:56 pm

Lama dah tak baca buku Habiburrahman Shirazy. Buku pertama dulu ‘Ayat-ayat Cinta’. Itu sebab lepas tengok movie dia. Best movie tu. Tapi lepas tu dapat tahu dia tidak terlibat dalam filem itu.

Lepas tu baca buku ‘Ketika Cinta Bertasbih’. Movie dia pun best. Mengesankan betul. Tapi cinetron dia tak dapat tengok sangat. Dan rasanya bila cinetron, dah kurang best. Takpe lah.

Habiburrahman ni menulis Novel yang melibatkan percintaan orang-orang agama. Jadi lain sikit kisah cinta mereka. Tak banyak cintan cintun. Tengok dari jauh jer. Bila dah minat tu, simpan dalam hati dan doa semoga Allah satukan mereka. Hebat kan?

Hero dalam buku ini bernama Syamsul. Anak orang kaya tapi teringin benar hendak belajar agama. Inilah bagus. Walaupun kaya tapi tidak terpengaruh dengan kekayaan dan masih mahukan agama. Agama bukanlah untuk orang miskin sahaja. Kalau kaya, lagi bagus. Lagi banyak sumbangan boleh diberikan.

Jadi Syamsul join satu madrasah. Kat Indonesia banyak pusat pengajian ilmu macam tu. Kat Malaysia pun ada juga agaknya, mungkin kita sahaja tak perasan. Masa nak cari madrasah itulah Syamsul mula berkenalan dengan seorang wanita. Itu dah nak berputik cintalah tu.

Bermulalah perjalanan hidup Syamsul sebagai penuntut ilmu Allah. Dia seorang pelajar yang bagus. Cepat dapat tangkap ilmu pengetahuan. Cuma sedih sikit sebab dalam pengajiannya, tidak ada syllabus tafsir Quran. Banyak tentang kitab sahaja. Sepatutnya itulah yang mula-mula kena belajar. Memang kalau Quran ni kita tengok tak banyak orang mengajar dan belajar. Padahal itulah yang paling penting. Itulah sumber utama kita untuk menulusiri kehidupan dunia. Kalau tak belajar itulah yang boleh menyebabkan terpesong akidah. Sebab ada larangan dalam quran yang manusia tak tahu sebab tak belajar. Sepatutnya semua umat Islam kena belajar. Tak kira pelajar agama atau tidak.

Bahaya kalau tak belajar Quran. Allah sendiri berfirman dalam Zukhruf:
وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ

Dan sesiapa yang tidak mengindahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya.

Takpelah. Mungkin dia belajar sikit-sikit. Syamsul belajar dengan maju bersama kawan-kawannya. Tapi begitulah lumrah alam. Bukanlah yang belajar agama itu semuanya orang baik. Ada juga yang dengki. Itu tak dapat elak. Allah dah buat dalam dunia ini, ada orang baik, ada orang jahat. Semuanya nak beri dugaan pada kita. Nak tengok macam mana kita handle. Bolehkah kita bersabar dengan dugaan yang diberinya. Adakah kita akan jatuh tersasar dari agama atau kita terus mengharap ridhaNya?

20130527-215123.jpg

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s