We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Kewajipan menegur keluarga April 3, 2013

Filed under: Ilmu — visitor74 @ 12:07 am

Pernah Hassan, cucu Nabi makan kurma dari harta zakat dan Nabi suruh luahkan. Hassan masa itu belum baligh tapi dah mumayyiz. Walaupun dia kecil, tapi Nabi tegur juga. Maka, kita pun kena tegur ahli keluarga kita juga kalau mereka melakukan kesalahan. Jangan kita kata: “alahhh, bebudak lagi, biarkanlah…..”. Kalau kita buat macam itu, mereka tidak akan belajar mana yang benar, dan mana yang salah.
Macam sekarang, kita tidak menegur anak-anak yang lalu depan kita masa solat. Kita tidak mengajar pula mereka bahawa apa yang mereka lakukan itu adalah salah. Tegurlah dengan cara yang baik yang mereka boleh terima. Bukan kanak-kanak sahaja, orang tua pun kena tegur juga sebab kadang-kadang yang dah tua pun tak tahu lagi.

Kenapa Hassan boleh sampai makan buah tamar zakat itu? Sebab zaman Nabi, harta zakat diletakkan di rumah baginda sahaja. Zaman itu tidak ada lagi baitulmal. Bila dah penuh rumah baginda, barulah diletakkan di masjid dan dijaga oleh Abu Hurairah iaitu ketua ahli suffah. Ada dalam 60 orang ahli suffah pada ketika itu.
Disitulah ada kisah iblis yang kita biasa dengar, yang datang mencuri harta zakat dan ditangkap oleh abu Hurairah. Dipendekkan cerita, iblis menceritakan kisah mengenai membaca ayat kursi untuk menghalau hantu syaitan. Iblis menjual maruah dia sebab nak makan.

Timbul satu persoalan: Siapakah keluarga Nabi?
Ada kata sampai Hasan Hussin sahaja
Ada yang semua sahabat dan sesiapa yang beriman
Ada yang kata semua yang dari keturunan Nabi.

Jadi, banyak pendapat.

Janganlah bangga sangat kalau ditakdirkan seseorang itu dari keturunan Nabi, sampai ada yang tak boleh berkahwin dengan keturunan Sayed pulak. Takut kena tulah. Itu hanyalah orang yang tidak belajar sahaja.

Yang diharamkan makan harta zakat adalah keturunan bani Hashim dan bani Abdul Mutallib.
Mereka boleh makan infak dan harta rampasan perang. Tapi sekarang tidak ada perang dah. Ada yang kata sebab dah tiada harta rampasan perang, sebab dah tiada perang, maka mereka dah boleh makan zakat dah, tapi pendapat yang rajih adalah masih tidak boleh juga.

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s