We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

In Time February 6, 2012

Filed under: Movies — visitor74 @ 5:02 pm


Memang menarik jugak filem nih. Aku suka kalau pengarah datang dengan idea baru yang menyebabkan kita terfikir samada possible atau tidak sesuatu perkara itu. Mind blowing. Jadi dalam cerita ini, katakanlah dunia sekarang sudah cukup maju sampaikan manusia boleh terus kekal sebagai umur 25 tahun sahaja. Teringat aku pasal ahli syurga nanti. Yang perempuan akan kekal di umur 28 tahun dan lelaki umurnya akan kekal 33 tahun.

Tapi yang tak bestnya, lepas umur mereka 25 tahun, mereka hanya boleh hidup setahun sahaja lagi sebab masa yang diberikan kepada mereka hanya sebanyak itu. Maknanya kalau nak hidup lama, kena kerja lagi. Pergggh, bayangkan kalau hidup macam tu. Sentiasa sahaja nak check jam yang dah permanent kat tangan. Lepas tu boleh pulak pas pas masa kat orang lain. Macam prepaid credit la pulak. Hehehe.

Dan mestilah adalah hero. Justin Timberlake. Aku masa dia menyanyi dulu, aku tak kesah sangat. Sebab boy band jer. Tapi bila dia berlakon ni, boleh tahan jugak. First time aku suka dia masa dia berlakon Social Network dulu. Cool dude. So kalau filem-filem dia lepas ni, aku nak tengok jugaklah.

Memang far fetched betullah filem ni. Tapi aku macam biasa, tak terpengaruh sangat dengan polemik samada boleh buat ke tidak. Memanglah mustahil.

Cuma filem ini menunjukkan betapa pentingnya masa. Sekarang kita hidup bukan berlandaskan masa. Jadi kita banyak buang masa. Jadi kalau masa itu penting macam di potray dalam filem ini, barulah semua orang akan concern pasal masa. Teringat surah al-Asr. Demi masa……

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s