We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Wu Xia September 24, 2011

Filed under: Movies — visitor74 @ 11:35 pm

dah lama tak tengok movie lawan lawan cina. donnie yen is one the prolific fighther at the moment. banyak movie menarik yang melibatkan dia. kalau dia lawan, memang menarik sangat.

so in this movie, donnie yen berlakon jadi orang yang tak tahu nak kungfu. aku dah mula rasa kenapa plak ni? takkan donnie yen tak tau nak lawan la pulak? tapi rupanya dia berlakon tak tahu lawan sebab dia nak meninggalkan dunia kungfu dia yang penuh dengan kesilapan kesilapan lalu. sebab dia ni dulu gangster tahap gaban punya. bunuh orang tak ingat. macam bunuh lipas jer. tapi dia dah insaf dah dan sekarang dia tinggal dengan famili baru dia yang tak tahu pasal masa lampau dia. dia jadi orang biasa jer, buat kertas for a living.

tapi ada lah pulak orang jahat nak mencuri kedai masa dia ada kat situ dan dia terpaksa jugak lawan. tapi sebab dia memang power habis, dia buat macam dia pandai lawan jugak. jadi orang yang tengah tengok dia kalahkan dorang tu akan rasa macam dia memang tak reti nak lawan. so selamat lah dia.

tapi pegawai penyiasat yang menyiasat kes tu pulak mungkin banyak tengok citer CSI dan dia rasa ada benda tak kena. dia ni pulak memang pandai tahap detektif conan, jadi macam macam benda dia check. maka terbongkarlah rahsia donnie yen. sampai famili lama dia yang ganas macam mafia tu cari dia balik. sebab dorang nak dia kembali jadi gangster. mana boleh senang senang jer nak tinggalkan famili macam tu.

tapi detektif tu cuba juga membantu donnie yen menyelamatkan dirinya. yang sedihnya sampai hero kena potong satu tangan dia sebab dia taknak balik ke famili mafia dia. udahlah kena potong tangan sendiri, pulak tu kena lawan lagi. kesian dia. tapi ini donnie yen lah, memang power punya. dengan tangan satu pun dia boleh lawan lagi.

satu benda yang menyebabkan detektif tu tahu yang donnie adalah pengamal kungfu adalah sebab dia perasan yang chi dia kuat. sampai lalat pun takleh nak hinggap. menarik tul. cemana aku nak naikkan chi aku ha? rasa cam nak belajar chikung jer lepas ni. hehe.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s