We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Sekolah Orang Asli April 1, 2010

Filed under: Ilmu,Interesting,Personal,Travelling — visitor74 @ 11:16 pm

Semalam pegi Site visit kat satu Sekolah orang Asli di Klang. No need to name The School here.

Masa sampai kat Sekolah tu heran jugak sebab nampak tenang jer except bebudak tengah main takraw. The Teacher was nice. Boleh get along. Sekolah pun generally nampak cantik. I was expecting a dilapidated School.

Sembang dgn cikgu english kat situ dan later lagi lama sembang dgn guru besar dia, barulah sikit sikit pasal Sekolah tu dan keadaannya kalau di Sekolah orang asli secara General.

Rupanya Student kat situ memang tak ganas ganas. Senyap jer dan rupanya memang dorang datang pun kekadang bukan nak belajar pun. Pencapaian kat Sekolah camni memang menyedihkan. Dorang tak buat bising tapi belajar pun slow yang amat. Kalau nak ajar lebih lebih dan dorang tak dapat nak terima, dengan selambanya dorang boleh keluar dan balik rumah. Sekolah bukanlah satu yang wajib pada mereka. Kalau ayah suruh duduk rumah buat kerja kat hutan ke apa ke, they wont go to School that day.

Dan sebab pencapaian teruk di Sekolah rendah, kebanyakannya cannot cope kat Sekolah menengah dan mereka tak sambung belajar. Teringat pulat sorang budak Sekolah aku yang memang Anak orang asli. Syaris octavian nama dia. Pandai jer. Satu dalam sejuta gamaknya.

Kalau dalam kelas, janganlah marah mereka. Dorang tak datang Sekolah dah lepas tu. Yang boleh baca cuma 30% jer. Dari 30% tu pulak, yang boleh baca lancar cuma 10% pulak. Jadi selalu yang ada adalah budak darjah 6 yg tak boleh tulis nama sendiri pun ada. Tahun lepas pencapaian lulus UPSR Sekolah tu adalah 0%. Hu hu.

The challenge for The School IS to make sure that students come. Thats The main thing. Bila dah sampai tu, ikut suka merekalah. Ada yang tido dalam kelas pun ada. Ni jenis baring bergelempang ni tau. Bukan cam kita dulu. Kalau nak tido pun, tekup muka atas meja. Dorang ni tidur betul betul.

Jadi cikgu besar telah menjalankan macam macam cara nak menarik Anak murid datang. Makan free. Baju Sekolah free. Dan pernah Sekolah buat kelas utk org dewasa so that The parents can experience School and would send their children after seeing The importance of it. At The moment, Sekolah sedang menjalankan Program ‘main sampai penat’. Student boleh main takraw or bolasepak sampai penat, then bila dah penat, barulah masuk Sekolah. Dont judge. You’re not The One that have to deal with The kids. To me, seolah dah buat macam macam. Tapi Student macam tu jugak. One proverb comes to mind: you can take a horse to Water, but you cannot make em drink.

Mission impossible aku kat Sekolah ni? To make them like The Application that We are going to install and make them learn english. Good luck with that!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s