We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

New Year January 7, 2010

Filed under: Diary,Ilmu,Monolog,Personal — visitor74 @ 10:05 pm

new year is here. tak sempat nak menulis. usually tahun baru come and goes without bells and whistle for me. tak pernah lagi nak sambut. kesian tengok orang lain terkinja kinja lompat bila jam berdetik masuk tahun baru. i always see it as a western culture to celebrate it. but a guy pointed out that ada jugak element islamic sebab matahari pun Allah yang jadikan, so happy new year everyone. selamat mencuba untuk menulis tarikh atas kertas tanpa tersilap tulis 2009!

nway, tahun baru ni dikejutkan dengan keputusan mahkamah sivil yang membenarkan penggunaan perkataan Allah dalam publication christian. meluat tak habis lagi aku dengan kedegilan orang orang kristian ni yang tak faham faham bahasa. memang patutlah Allah menukilkan sampai hari kiamat dalam surah alfatihah yang mereka ni kaum yang sesat. ntah hapa hapa.

maka berpecah belahlah pendapat org islam di Malaysia ni. ada yg sokong ada yg tidak. semua dgn alasan dan dalil masing masing. aku? memang tak setuju. well, maybe they have the right (it’s debatable) tapi aku lebih tengok mereka ada agenda nak mengkafirkan ramai lagi umat melayu kita. betapa payahnya nanti bapak bapak dan mak mak nak explain and differentiate kepada anak anak mereka nanti bezanya Allah islam dan Allah kristian dihari muka nanti.

yang aku marah tu, kristian di malaysia boleh gunakan terminologi lain selain dr guna Allah. kan boleh pakai Tuhan Bapa? kan senang dan semua orang tahu.

satu element yang banyak orang tak nampak adalah ini membuka pekung di muka kristian. mereka terpaksa guna nama tuhan setempat di mana mereka berada sebab mereka tak tau nama khas tuhan mereka sendiri. tu sebab kena pinjam nama tuhan agama lain tu. sila baca blog satuhala.blogspt.com untuk pengetahuan lebih lanjut.

aku harap sangat yang perkara ini boleh diselesaikan tanpa mereka dapat terus guna nama tuhan kita. harap yang berkenaan boleh melakukan sesuatu. dan semoga semua umat islam di sini dapat bersatu hati.

oh yeah. my new year resolution is to drink more plain water. 10 glasses a day to be exact. there.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s