We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

maaf zahir dan batin, yer. September 22, 2009

Filed under: Diary,Interesting,Monolog — visitor74 @ 6:09 am

semalam semasa raya pertama, ada saudara dari Australia pulang beraya. dah lapan tahun dia tak balik. dia saudara baru. tidaklah baru sangat. dah masuk islam sebelum kahwin lagi. sentiasa pakai kopiah di kepala. ada janggut lagi. nampak very islamic. dia sanggup pindah dari New Zealand ke Australia sebab dia nak pendidikan islamic kat anak anak dia. sebab di New Zealand, takde islamic school yang bagus. not that they are well off to pick and choose as they wish, but he made the effort. i like the guy. his name is Firdaus, the name of one of the heaven. may he lead his life so that he would end up there.

masa dia mula sampai, sepupu sepupu yang muda lain kelam kabut bertanyakan macam mana nak ucap ‘minta maaf zahir batin’ in english. err, forgive me outside and inside? entahlah. dalam masa yang singkat, tak dapat aku nak bagi translation cun yang menepati kehendak mereka. nor would i like to do so.

so instead aku explain kat dorang dalam masa yang singkat itu, bahawa cukuplah dorang cakap ‘eid mubarak’ sahaja kat dia sebab itulah ucapan rasul dan sahabat. mintak maaf ni sebenarnya bukan budaya islam. erk!

maksud aku, bukan budaya islam memerlukan kita bermaafan semasa beraya ni. bermaafan itu sentiasa sahaja terbuka di setiap masa. tapi di sini, macam exclusive masa raya jer. sampaikan kalau salah, boleh cakap ‘alah, raya nanti mintak maaf…’ kalau esok kau mati, macam mana? dah tak sempat nak minta maaf.

entah siapa yang mula bermaafan semasa syawal, kita tak tau. dah sebati sangat dah. mungkin aku dah bagi cultural shock pada mereka di pagi raya. tapi aku dapat kesempatan untuk memberi sedikit ilmu yang sebenarnya aku pun baru sangat tau.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s