We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Taklif, bukan Takbir. April 5, 2009

Filed under: Monolog — visitor74 @ 2:26 am

Menjadi pemimpin itu adalah Taklif, tanggungjawap, bukan Takbir, untuk membesarkan diri.

Terlalu besar tanggungjawap sebagai pemimpin, aku sendiri takut Kalau dilantik sebagai pemimpin. Not that anyone would appoint me to any high position.

Tapi banyak yang terkejar kejarkan kedudukan itu. Suka kalau dilantik. Marah kalau dijatuhkan. Padahal itu semua pemberian Allah. Bukan hak kita in the first place.

Clarence Darrow said: When I was a boy I was told that anybody could become President. Now I’m beginning to believe it.

Bukanlah aku rasa Najib tak layak jadi PM. Clarence Darrow cakap macam tu Sebab Bush kot yang memang tak sesuai langsung jadi president US. dan mungkin quote itu boleh jugak digunakan untuk PM kita yang dulu. Bukanlah aku nak kata dia orang yang bodoh atau jahat. Tapi kedudukan PM tu maha tinggi untuk orang yang normal. kena yang special, yaang tahu memimpin. Keeping the nation’s pulse close to the heart. Bukan orang yang asyik penat dan asyik mengantuk. Kalau nak jadi orang politik, kena sanggup tinggalkan tidur.

Tapi Najib dari breed pemimpin. Keluarga Blueblood. Darahnya cop UMNO. Harap dia boleh handle masalah negara. Tapi aku perasan rambut dia cepat betul putih semenjak dua menjak ni. Pressure is mounting I guess.

Harap pemimpin kita jadi pemimpin memang sebab dorang nak berkhidmat kepada masyarakat. Bukan nak kaut duit rakyat. Sebab aku rasa itulah sebabnya kalau nak jadi leader. nak menegakkan kebenaran.

Dan kenalah sharp otaknya. Bukan rely too much Pada orang lain. Macam Mahathir, his intelligence was legendary. Kalau ada masalah, he spent time to do his homework.

Anyway, Tahniah Datuk Najib. Moga anda dapat buat yang terbaik untuk negara.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s